06 oktober 2008

Trappan

Ett av de stora projekten i renoveringen har varit trappan. Från första stund var vi överens om att den behövde ett rejält ansiktslyft eftersom den var väldigt sliten och otroligt ful! Men inte hade vi väl kunnat ana hur lång tid det skulle ta att få den som vi ville..!? Bara maskeringen före ena målningen tog nog närmare 2 timmar.. *suck!*
Men nu är vi klara och här är (faktiskt en hel del) bilder från arbetsförloppet!

Så här såg trappan ut när vi övertog huset. Traditionell lackerad furutrapp.. Och väggar i rött och gult med vita färgprover på. Hur kan man leva och bo med något sån't här!? Jag får rysningar av sån här oestetik.. (Och nää, det är inte vi som testat färger på väggarna - det var så när vi köpte det!)

Här har det börjat hända lite saker! Vi har spacklat och målat väggarna vita och jag har lagt otaliga timmar på att måla och pilla med med trappräcket och själva stommen till trappan. (Vi valde en vit färg med 40 i glansgrad till trappan). Sambon har också slitit som ett djur - han har slipat ner alla trappsteg både över, under och på sidorna. Ett riktigt skitjobb om vi ska vara ärliga.. OTROLIGT dammigt, svårt att komma till och inte minst tungt (det är jobbigt att slipa uppochned..).

Så, en stor eloge till dig S, för att alla timmar du spenderade i slipdammet..

Och så - det roligaste av allt - att betsa trappstegen! Vi valde en moccafärgad bets som vi gjorde ett stryk med. När ådringen i träet kom fram fick trappan helt plötsligt liv. Det blev såå fint! Eller!? ;)

Till sist beströk vi alla trappstegen med 3 lager vattenbaserad halvblank lack. (Egentligen avsedd för parkettgolv - med en extra slitstyrka). Med risk för att upprepa mig så blev det verkligen så otroligt bra och vi är verkligen supernöjda! Lite mer estetiskt än utgångsläget.. ;)

Vad tycker ni!?

4 kommentarer:

Mikaela sa...

Vilken skillnad, så himla snyggt! Får nästan panik när jag ser hur det ser ut före.

j e n n y sa...

Ja.. håller helt å hållet med dig! Kan du förstå att folk kan bo så?!? ..inte konstigt att de tidigare ägarnas förhållande slutade med skilsmässa kanske!??

Hanna sa...

Åh vad fin trappen blev. Jag sparar i minnet till framtida trapprenovering här hemma.

Anonym sa...

snyggt! Vi har åxå funderat på att betsa trappstegen eftersom vi har mckt bets kvar seden vi betsade sovrumsgolvet. Min fråga: blev det halkigt i trappen efter lackandet?